در این مقاله به بررسی اندود نهایی و انواع آن می پردازیم.
به طور خلاصه اندود ماده ای خمیری که بر بدنه بنا به روش های مختلف نصب می گردد. این پوشش، سطح دلخواه را به طور یکنواخت می پوشاند و سطح را برای عایق کاری، تزیین، ایجاد سطح صاف و آماده سازی برای ادامه مراحل بعدی پروژه از فواید آن است. اندود ها از مواد مختلفی تشکیل شده اند که مهمترین آن ها پایه سیمانی می باشد.
اندود پایه سیمانی یا آهکی دارای تنوع زیادی می باشد ولی به طور کلی باید در مقابل شرایط اقلیمی دارای دوام و پایداری مناسبی باشند. اندودهای پایه سیمانی ممکن است در مقابل شرایط اقلیمی دارای دوام و پایداری مناسبی باشند. اجرای این مواد آماده می تواند به صورت دستی و یا به کمک پمپی که به مخلوط کن متصل است و مواد را روی سطح مورد نظر می پاشد باشد. اندود پایه سیمانی دارای تاریخچه عملکرد رضایت بخشی می باشند. خواص و کارایی این اندود ها سبب شده است تا امکان ایجاد سطوحی با تنوع رنگ، بافت ، شکل و طراحی ایجاد شود.
این مواد بر اساس نوع مواد سیمانی ( چسباننده )، تعداد لایه پوشش و ضخامت کلی آن ها تقسیم بندی میگردند. نوع سنتی شامل سیمان پرتلند و آهک، سیمان پرتلند آهکی یا سیمان بنایی که با ماسه و آب مخلوط می شوند، است. مواد افزودنی برای کنترل زمان گیرش، کاهش جمع شدگی و ترک ناشی از آن ، افزایش کارایی یا افزایش دوام، میتوانند به اندود افزوده شوند.
اندودهای پیش ساخته شده در کارخانه باید دارای نشان مناسب که بیان گر نام و نشان تولید کننده بوده و حاوی اطلاعات و توصیه های لازم است، باشند. اندودهایی که به علت تماس با رطوبت فاسد می شوند، باید به گونه ای بسته بندی شوند و یا از موادی برای بسته بندی آن ها استفاده شود که در مقابل نفوذ رطوبت محافظت کنند. درهر صورت مدت زمان و شرایط نگهداری آن ها باید توسط تولید کننده اعلام شود.
انواع اندود نهایی:
اندودهای آستر
اندودهای آستر برای پوشش دیوارها و زیر سقف، مورد استفاده قرار می گیرند. این مواد، یک زیر لایه، برای پوشش بیشتر پوشش نهایی تزئینی یا کاشی و… هستند. اندودهای پایه سیمانی می توانند برای مصارف درونی و بیرونی استفاده شوند. گرایش رایج به سمت احداث ساختمان هایی با عایق گرمایی بهتر ( ساخته شده با آجر سبک وزن، بلوک بتن هوادار شده) استفاده بیشتر از اندودهای سبک وزن را ایجاب می کند.
این مواد شامل سنگدانه های سبک وزنی مثل پلی استایرین منبسط (EPS) پرلیت، ورمیکولیت، شیشه متخلخل و پومیس منبسط می باشند. آن ها کارایی را افزایش داده، گسیختگی را کاهش داده و قابلیت ارتجاعی و بازده را افزایش می دهند. برای استفاده بیرونی کاربرد مواد آب گریز، توصیه می شود.
پوشش های نهایی تزئینی
پوشش های نهایی تزئینی به طور عمده مانند سایر پوشش های نهایی به دلیل محافظت در برابر شرایط اقلیمی استفاده می شوند. پوشش های نهایی تزئینی شامل سیمان سفید و آهک هیدراته و ماسه دانه بندی شده می باشند. پوشش های نهایی می توانند به رنگ سفید یا رنگی با رنگ دانه های غیر آلی به کار روند. تنوع در دانه بندی، میزان چسبندگی و روش پرداخت قادر است سطوح مختلفی ایجاد نماید. رنگدانه های اکسید آهن و اکسید کروم برای پوشش های نهایی رنگی، نمای بیرونی استفاده می شوند. این اندودها باید مقاوم در برابر آب بوده و از نفوذ بخار آب جلوگیری کند.
اندود تک لایه
اندودهای تک لایه بیرونی، باید همچون سیستم های اندودکاری چند لایه بیرونی شامل اندودهای آستری و نهایی تزئینی عمل کنند. تغییر در محل کاربرد (از نظر اقلیمی) سبب تغییر کارایی و نسبت های اختلاط می شود. به عنوان مثال افزودن متیل سلولز، سبب افزایش کارایی، نگهداری و چسبندگی می شود. علاوه بر این، عوامل دافع آب، ایجاد کننده حباب هوا و گاهی اوقات الیاف نیز می توانند، اضافه شوند. برای بهبود سایش و چسبندگی پودرهای امولسیونی می توانند افزوده شوند. در نوع تک لایه سبک، فقط سنگدانه های سبک غیر آلی می توانند مصرف شوند.
اندودهای لایه نازک ( با ضخامت کم)
اندودهای لایه نازک ( مانند پوشش نهایی) بر روی لایه زیرین ( آستر ) با ضخامتmm2-5 اعمال می شوند. بسته به شرایط اقلیمی و همچنین روش اجرا روی بتن و یا آستر به کار برده می شوند.
همچنین بخوانید
ملات چیست؟
اندودهای تعمیری ( ترمیمی)
اندود های تعمیری برای پوشش دیوارهای مرطوب که شامل نمک های قابل حل در آب هستند استفاده می شوند. این ملات ها تخلخل زیادی داشته و می توانند بر اساس قابلیت بالای نفوذ بخار آب و مکش ( جذب) موئینه کم، متمایز شوند. آن ها معمولا جهت تعمیر استفاده می شوند. مقدار زیاد منافذ، این اجازه را به رطوبت داخل دیوارها می دهد تا به راحتی منتشر و تبخیر شوند. بنابراین پوشش هایی که مثل سد، در برابر بخار آب عمل میکنند ممکن است به کار نروند.
نمک هایی که در منافذ حفره ها کریستالی شده اند خیلی آرام به سطح می آیند، با استفاده از مواد ایجاد کننده حباب هوا، مقدار منافذ مورد نیاز تامین شده و استفاده از متیل سلولز سبب پایداری آن ها می شود. از این گذشته متیل سلولز، کارایی را بهبود بخشیده چسبندگی را افزایش داده و مقاومت لازم در برابر شره (شکم دادگی) را فراهم می کند. به منظور قابلیت انتقال بخار آب به بیرون باید حالت دفع آب در مدت طولانی حفظ شود.
اندودهای عایق
اندودهای عایق که بر پایه سیمان می باشند معمولا در لایه هایی با ضخامت بیش از 8 سانتی متر برای افزایش عایق گرمایی مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از این روش ها، استفاده از دانه های پلی استایرن منبسط eps است که مانند سنگدانه های سبک به کار می روند. متیل سلولز قادر است مقاومت مورد نیاز، چسبندگی، پوشانندگی، کارایی و قابلیت پمپ پذیری را بهبود دهد. اندودهای عایق، به مقدار آب بیشتری در طول فرآیند نیاز دارند. برای ایجاد زمان گیرش و روانی بهتر ، از سیمان های پرتلند استفاده می شود.
بدون دیدگاه